arhiva evenimente adauga propunerea ta

CONNECTOR - Un Happening Nonformal

Incepe la 17-11-2014 ora 18:00, se incheie la 23-11-2014 ora 9:00
Cluj-Napoca, Jud. Cluj
Creat de Andrei Popescu la 12-01-2014, 7:54:36 / Editat de Andrei Popescu la 09-11-2014, 12:34:14
Iti place? Da un
Placut de 21 persoane
8734 vizualizari


For English presentation, please click on CONNECTOR - A Nonformal Happening


Evenimentul este prezent și pe Facebook AICI.

 

De ce CONNECTOR?

Sunt mii de pasionaţi ai învăţării nonformale în toată Europa şi sute de mii (chiar poate milioane) de oameni care beneficiază de ea. Acest eveniment le este dedicat, precum şi celor din alte sectoare ale educaţiei care doresc să împărtăşească şi să creeze împreună metode şi instrumente de învăţare cu impact, atât la nivel personal, cât şi profesional.

A sosit timpul că şi nonformalul să aibă "sărbătoarea" lui. CONNECTOR creează un "happening" de interacţiune pentru sute de oameni din toată Europa, oameni pentru care învăţarea nonformală este opţiunea naturală care completează şi sprijină educaţia lor formală. Şi, de ce nu, poate ajută România pentru a se poziţiona că un "hub" al învăţării nonformale în Europa.

De ce Cluj-Napoca?

În afară faptului că este un oraş cu o viaţă socială şi culturală efervescenţă, în anul 2015 Cluj-Napoca a fost desemnat Capitală Europeană a Tineretului. Cu un program ambiţios de activităţi (vezi detalii AICI), cuvântul de ordine este verbul proactiv "a împărtăşi" (share). Adică, exact ceea ce îşi doreşte şi CONNECTOR pentru învăţare nonformală.

Astfel, ediţia din 2014 va fi prima, reprezentând doar punctul de pornire pentru cea care va urmă în 2015, făcând din CONNECTOR un punct de referinţă european în următorii ani.

Obiectivele evenimentului?

În mijlocul oricărui proces de învăţare se află oamenii. A învaţă cu plăcere, interactiv şi plecând de la experienţă şi nevoile lor reprezintă cheia dezvoltării personale şi profesionalea acestora. Pornind de la acest deziderat, obiectivele CONNECTOR sunt:
- să promoveze învăţarea nonformală în România şi în Europa
- să creeze conexiuni între învăţarea nonformală, educaţia formală şi formarea profesională
- să dezvolte un spaţiu pentru identificarea de nevoi şi provocări comune ale actorilor interesaţi precum şi de soluţii care să răspundă acestora prin proiecte şi activităţi în reţea
- să creeze un context participativ pentru împărtăşirea de metode, instrumente, practici şi idei eficiente de învăţare
 

Cum se va desfășura?

Evenimentul se sprijină pe trei piloni principali (primii doi tematici şi ultimul ca instrument de suport): LABORATOR+, INCUBATOR+ şi CONNECTOR+

LABORATOR+

Inspirat din experienţă celor șase ediţii ale laboratorului nonformal, primul pilon îşi propune să creeze un spaţiu de împărtăşire şi experimentare a unor metode, instrumente şi procese de învăţare eficiente, într-un proces cu două etape.

Etapa întâi (de învăţare): aceste metode şi instrumente sunt propuse de persoane (care au experienţă de lucru cu ele) în cadrul unor ateliere / cursuri de formare care se vor desfăşura în paralel în primele două zile. Exemple de activități care se pot desfășura în timpul CONNECTOR sunt disponibile în lista de materiale video de mai jos (filmele pentru fiecare metodă au fost realizate în cadrul Laboratului Nonformal din anul 2013)
Etapa a doua (de experimentare): se desfăşura în ultimele două zile, participanţii la le vor pune în practică prin realizarea unor spectacole în comunitate sau activităţi care să implice comunitatea.


INCUBATOR+

Conform DEX, incubatorul este un spaţiu special amenajat pentru asigurarea condiţiilor optime de dezvoltare a ouălor sau copiilor născuţi prematur. În ultima perioada este folosit din ce în ce mai mult şi că spaţiu de dezvoltare a ideilor (cel probabil inspirat şi din limba engleză). Un astfel de spaţiu va fi creat în cea de a treia zi a evenimentului pentru a permite un schimb eficient de idei, practici sau experienţe ale participanţilor cu scopul de a identifica activităţi sau proiecte care pot fi dezvoltate împreună. Metodologia pentru INCUBATOR+ este inspirată din experienţă celor trei ediţii ale Volunteque şi se va baza pe elemente din Tehnic Spaţiului Deschis (Open Space Tehnology).

CONNECTOR+

Din dorinţa de a conecta cât mai mulţi pasionaţi de nonformal, evenimentul va fi deschis celor care vor dori să participe, cu condiţia acoperirii costurilor aferente din alte surse de finanţare, inclusiv finanţare proprie. Astfel, organizaţiile care vor dori să includă CONNECTOR în activităţile proiectelor finanţate din diverse surse (ERASMUS+, fonduri structurale, alţi finanţatori) sunt bineveniţi să o facă (bineînţeles, dacă răspunde şi obiectivelor proiectului şi cu condiţia participării la toate cele cinci zile ale evenimentului). Activităţile dedicate acestora sunt aceleaşi de la secţiunile LABORATOR+ şi INCUBATOR+, CONNECTOR+ fiind un instrument de suport prin care să fie sprijinită participarea celor doritori.
De exemplu, în ERASMUS+, un schimb de tineri de 10 zile poate să prevadă în program cinci zile de participare la CONNECTOR şi alte cinci zile pentru activităţi complementare. Sau un parteneriat strategic poate prevedea că una dintre activităţi să presupună participarea unui anumit număr de persoane la eveniment.
Pentru a facilita acest lucru, organizatorii locali sunt în curs de identificare a unor soluţii mai ieftine de cazare şi masă (costurile vor fi însă acoperite de către persoanele sau organizaţiile participante).

Cine poate participa?

Oricine este interesat de învăţarea nonformală: practicieni, formatori, facilitatori, lucrători de tineret, cadre didactice, personal auxiliar, reprezentanţi din sectoarele de tineret, educaţia adulţilor, educaţie formală (preuniversitară sau universitară) sau formare profesională.
Pentru persoanele care vor propune ateliere în cadrul secţiunii LABORATOR+ şi pentru un număr limitat de participanţi costurile vor fi acoperite prin intermediul Agenţiilor Naţionale care gestionează programul ERASMUS+ (mai multe informaţii vor fi oferite în curând). Pot participa şi cei dispuşi să îşi acopere aceste costuri din alte surse de finanţare (vezi secţiunea CONNECTOR+).

Evenimentul este organizat de Agenția Natională care gestionează programul ERASMUS+ (ANPCDEFP) în colaborare cu Federația SHARE și Primăria Municipiului Cluj-Napoca.
Adresa: Polivalenta
Organizator: Agentia Nationala care gestioneaza programul ERASMUS+ (ANPCDEFP), Federatia SHARE, Primaria Municipiului Cluj-Napoca
Persoane de contact: Andrei Popescu (Andrei.Popescu@anpcdefp.ro, 021/2010715)
Relevant pentru programele: Tineret in Actiune

Lista evenimente subsecvente

  • Incepe la 30-01-2014 15:00, se incheie la 01-02-2014 18:00
   Cluj-Napoca, Jud. Cluj
   Creat de SuperAdmin la 12-01-2014, 10:42:24 / Editat de SuperAdmin la 12-01-2014, 10:52:46
   Eveniment de pregatire al "CONNECTOR - Un Happening Nonformal" pentru organizatiile din Romania. ...
  • Incepe la 17-11-2014 18:00, se incheie la 22-11-2014 9:00
   Cluj Napoca, Jud. Cluj
   Creat de SuperAdmin la 16-01-2014, 9:43:23 / Editat de SuperAdmin la 09-11-2014, 12:32:48
   Gathering hundreds of practitioners and "consumers" from all over Europe, CONNECTOR aims to become a reference point for nonformal learning. ...

Commentarii

 • Gravatar

  George

  27-07-2014

  cum ma inscriu/asigur de un loc in cadrul atelierelor? :)

  raspunde

Postati un comentariu

Calendar de evenimente
Harta evenimentelor