arhiva evenimente adauga propunerea ta

Laboratorul de Educatie Nonformala 2013

Incepe la 31-08-2013 ora 18:00, se incheie la 07-09-2013 ora 9:00
Gura Portitei, Jud. Tulcea
Creat de nonformalii la 30-06-2013, 23:53:21 / Editat de Andrei Popescu la 27-03-2014, 12:23:33
Iti place? Da un
Placut de 19 persoane
12784 vizualizari

Inscrierile pentru participanti si pentru persoane resursa s-au incheiat. Multumim tuturor celor care au depus candidaturi. Lista persoanelor aprobate si pe lista de rezerva este disponibila mai jos.
 

Ce este laboratorul?

Laboratorul de educatie nonformala a ajuns la cea de a 5-a editie! Ideea Laboratorului a fost si ramane simpla: de a aduce in acelasi loc oameni care au experienta in ceea ce priveste o metoda de invatare in context nonformal si de a ii pune in contact cu alti oameni care lucreaza in cadrul a diferite organizatii si care pot prelua informatii despre aceste metode si le pot aplica/replica in comunitatile lor.
Editia din acest an a Laboratorului de Educatie Nonformala va avea si un accent tematic pastrandu-si specificul consacrat de invatare in context nonformal. In plus capata o noua valenta dorind sa aduca o valoare adaugata prin tematica drepturilor omului in general si combaterea discursului instigator la ura (hate speech) in special si  folosirea metodelor de educatie nonformala in acest sens.

De ce laborator?

Pentru ca in laborator se fac cele mai reusite experimente si aici se gasesc formulele cele mai de impact care ar putea avea un efect de schimbare.

De ce invatare nonformala? Pentru ca...

- presupune un proces centrat pe cel care invata
- este structurata dar flexibila si personalizata permitand fiecaruia sa invete in ritmul propriu
- este interactiva si participativa
- este puternic experientiala si iti activeaza toate simturile.
Si pentru ca... merita(m)!
 

Nu uita: Astazi este o zi buna pentru nonformal!

Mai multe informatii despre editiile trecute ale Laboratorului gasesti aici: http://nonformalii.wordpress.com/

Organizatori:

Agentia Nationala pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale, finantat de Comisia Europeana prin programul Tineret in Actiune.
Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile, prin programul Fondul ONG, parte a Mecanismului Financiar al Spatiului Economic European (SEE) 2009-2014.
 

Metodele selectate si oamenii care le sustin


Caracteristicile metodelor:

- pot fi aplicate in proiecte si activitati de invatare nonformala/ tineret/ drepturile omului;
- au caracter participativ;
- care au caracter experiential;
- au obiective de invatare clare;
- sunt active, creative si interactive;
- au caracter inovativ (nu fac parte din categoria “metode clasice”);
- au un grad de aplicabilitate mare pentru proiectele si activitatile vizate pentru a o replica in comunitate.
 

 

Metodele si oamenii care le-au propus:

Abordarea critica a normei - Irina Nita, Asociatia ACCEPT

Abordarea critica a normei prespune punerea sub lupa a normei si identificarea felului in care o anumita norma corespunde sau nu valorilor fundamentale ale unei persoane. Este o metoda care pune mai putin accent pe empatie si mai mult pe ceea ce pot face "eu" la nivel personal pentru ca sa ma pozitionez intr-un fel care este sanatos pentru mine si pentru semenii mei.

Animatie Socio-Educativa in contextul drepturilor omului - Romina Matei, Institutul Intercultural Timisoara

Animatia socio-educativa apare ca un mijloc de integrare si de adaptare, favorizeaza comunicarea, orienteaza energiile spre sarcini colective. Animatia apare ca o alternativa la actualul mod de realizare a educatiei care vine sa completeze formarea scolara, eventualele carente, reprezentand totodata un instrument de transmitere a culturii. Animatia ofera posibilitatea descoperirii unor noi stiluri, moduri de viata, avand o functie inovatoare prin insasi alternativa pe care o ofera.

Arta Povestirii (Storytelling) - Mihaela Cardu, Babel Education

Metoda Storytelling, denumita si Arta povestirii este o metoda ce porneste de la o poveste, un mesaj, o valoare, un principiu ce se doreste a fi transmis, nu pentru a fi copiat, ci pentru a fi inteles, explorat si apoi adaptat in maniera persoanal de fiecare ascultator in parte. Ea implica trei elemente esentiale: Povestea, Povestitorul si Publicul. Storytelling este o metoda participativa ce implica publicul in toate etapele.

Biblioteca Vie - Oana Mucea, A.R.T. Fusion

Biblioteca Vie isi propune sa promoveze respectul pentru drepturile omului si demnitatea umana, sa atraga atentia asupra diversitatii in toate formele ei, sa stimuleze dialogul intre oameni. De ce acest dialog? Pentru ca de multe ori diferentele dintre oameni nu sunt valorificate ca fiind resurse, de cele mai multe ori aceste diferente duc la discriminare, suspiciune si respingere.

Comunicare relationala - Rozalia Timar, Asociatia Pas Alternativ

Este o pedagogie a comunicarii. Scopul metodei este de a facilita relatii pline de viata si ecologice. Metoda se poate invata si transmite, pentru ca instrumentele ei pot fi folosite in mod concret  si pentru ca rezultatele aplicarii acestora sunt vizibile in viata de zi cu zi. Metoda invita pe fiecare la a se responsabiliza si la a actiona in congruent cu propriile nevoi fundamentale, cu dorintele profunde si cu valorile sale esentiale.

Dans Contemporan - Andreea Novac, Centrul National al Dansului Bucuresti

Atelierul abordeaza corpul ca pe un spatiu deschis, de explorat, un spatiu capabil sa surprinda si sa se surprinda, scapand rutinei si obisnuintelor cotidiene. Metoda presupune atat antrenament fizic, ce are drept scop constientizarea si sensibilizarea corpului, pregatindu-l pentru noi descoperiri, cat si jocuri si improvizatii, concentrandu-ne pe spontaneitate si autenticitate, pentru a putea debloca propriile resorturi creative si pentru a se dezvolta capacitatea de a “vorbi” prin miscare.

Delivering Life - Andrei Tudose, DeliveringLife

Metoda consta in identificarea unor nevoi si provocarea unor evenimente memorabile prin care aceste nevoi sunt implinite. Este asemanator unui flash mob, diferenta constand in faptul ca este un eveniment care ii face pe spectatori actori si ii instiga la participare, scopul actiunii fiind unul de evidentiere a nevoilor existente in diferite comunitati sau grupuri sociale si constientizarea si sublinierea lor in fata celor care nu le observa.

Design Thinking - Alexandru-Gabriel Ionita, Florian Besnea, CROS - Centru de Resurse pentru Organizatii Studentesti

Este o metoda practica si creativa de rezolvare a problemelor care are ca scop gasirea unei solutii mai bune pentru viitor. In acest sens este o forma de solutie care porneste cu un scop si niste obiective care trebuiesc indeplinite diferit intr-un mod diferit fata de a incepe direct de la problema, asa cum se intampla in metodele obisnuite. Apoi, concentrandu-ne pe prezent si viitor parametrii problemei sunt investigati.

Dezbateri (Debate) - Bianca Dragomir, ARDOR Muntenia

Pe scurt, o dezbatere academica (numita si educationala sau formala), presupune o tema de discutie, doua echipe, pro si contra si un arbitru care decide care parte a fost mai convingatoare. Diferentele principale intre dezbaterile generale din societate si dezbaterile educationale sunt structura, restrangerea temei aflate in discutie si accentul pe argumentare si sustinerea argumentelor si valori precum gandirea critica si toleranta.

Expozitie Vie - Andra Camelia Cordos, Asociatia Go Free

Este o metoda activa care promoveaza dialogul intre un grup preocupat de o problemă specifica si membrii unei comunitati, prin manifestari creative in spațiul public. In expoziția vie, spatiul public devine o ”galerie” deschisa, unde “exponatele” (initiatorii actiunii) prind viata, interacționand cu “vizitatorii” (membrii comunitatii) cu scopul de a transmite un mesaj de interes pentru comunitate.

Facilitare Grafica - Andreea Buzec, Fundatia Parteneri pentru Dezvoltare Locala

Facilitarea grafica este practica de a folosi cuvinte si imagini pentru a crea o harta conceptuala a conversatiei, inainte, in timpul sau dupa ce conversatia a avut loc. Presiunea, asteptarile sunt inca mari, dar munca este foarte distractiva! Astazi, scribul modern sau facilitatorul grafic captureaza ideile oamenilor folosind modele, metafore, harti vizuale pentru a-i ajuta sa isi clarifice ideile, sa se asculte si sa poata lua decizii atunci cand lucreaza impreuna.

Jonglerie - Cosmin Catana, Curba de Cultura, Loredana Helici, ONG Crispus Sibiu

Jongleria, sau Flow Arts, este capacitatea unui individ de a produce tipare de forma si culoare controland unul sau mai multe obiecte in coordonatele spatiu-timp. Cu alte cuvinte este arta, desprinsa din artele circului si din ritualuri stravechi, de a crea o miscare fluida folosind obiecte in miscare. Participantii vor deprinde tehnici de baza in manuirea poi-urilor, a flowerstick-ului, a staff-ului si metodologia crearii unui flash-mob.

Percutie (Drumming) - Jean Baptiste Odobestianu, Asociatia Humains Profiles

Metoda se bazeaza pe improvizatie si creativitate. Aceasta face apel la abilitatea participantului de a se exprima si de a comunica prin sunete muzicale, de a improviza si crea prin intermediul unui obiect sonor. Muzica astfel creata poate fi uneori chiar o compozitie muzicala elaborata, dar cel mai adesea ea este o forma de meloterapie a carei valoare terapeutica rezida in expresia emotionala.

PhotoVoice - Sinziana Dobre, Centrul de Resurse pentru participare publica

PhotoVoice-ul este o cale de a povesti prin fotografie. „Photo” inseamna in engleza „fotografie”, iar „voice” inseamna voce. Prin PhotoVoice te exprimi cu ajutorul fotografiilor pe care le faci chiar tu. Si pentru a fi sigur ca fiecare fotografie este inteleasa asa cum vrei tu, langa fotografie vei putea scrie cateva cuvinte care sa povesteasca ce ai vazut tu cand ai facut poza. Este un proces foarte eficient pentru a determina persoane vulnerabile sa se exprime sau sa aduci in constiinta publicului un concept care altfel este mai greu de inteles. Toata astea printr-un proces facilitat care este parte estentiala din PhotoVoice si si procesul de invatare.

Teatru de Improvizatie - Ciprian Nemesiu, Teatrul fara Frontiere

Abilitatile dobandite prin improvizatie servesc nu numai in domeniul profesional, ci si la imbunatatirea relatiilor cu cei din jur. Improvizatia ajuta participantii sa-si dezvolte spontaneitatea, imaginatia, intuitia si flexibilitatea, sa gandeasca pozitiv, sa capete incredere in ei insisi si sa-si consolideze relatiile cu cei din jur. Toate acestea se petrec intr-un mediu relaxat, lipsit de concurenţă, în care fiecare îşi poate explora latura artistică.

Teatru de Umbre - Andreea Iulia Vasilescu, Asociatia Culturala ASK ME

Este acea forma a artei spectacolului in care personajele dintr-un scenariu, prind viata prin jocul actorilor papusari cu o sursa de lumina si cu umbrele unor obiecte special create. El este o forma a teatrului de animatie, in care jocul de umbre si lumini in care complexitatea fortei de comunicare a imaginii face ca mesajele din textul initial sa capate noi sensuri metaforice, uneori greu de anticipat.

Teatru Forum si Imagine - Ana-Maria Gradinariu, A.R.T. Fusion

In termeni teatrali, metoda implica un SPECTOR ce primeste locul ACTORULUI si care invadeaza PERSONAJUL si SCENA. Acesta va ocupa spatiul si va oferi solutii. Facand aceasta, SPECT-ACTORUL va realiza constient un act responsabil; scena fiind o reprezentatie a realitatii si fictiunii. Insa SPECT-ACTORUL nu este de natura fictiva. Exista si pe scena si in afara ei intr-o realitate duala. Intrument de interventie sociala, piesa de teatru se petrece astfel incat un grup de oameni schimbă idei si opinii, cauta impreuna solutii sau modele de actiune potrivite cu situatia prezentata in piesa.

Teatru Labirint - Bogdan Nechifor, Compania de Teatru Labirint

Este o metoda performativa participativa care presupune implicarea directa a spectatorului in experienta propusa, prin parcurgerea unui traseu alcatuit dintr-o succesiune de momente dezvoltate in general pe o anumita tema. Acest proces interactiv si puternic senzorial produce o schimbare in modul de reprezentare a realitatii si de perceptie a propriei persoane, conducand la o noua constientizare a acesteia.

Transcend - Mihaela Griga, Institutul Roman pentru Pace PATRIR

Cu o abordare corespunzătoare, prin comunicare nonviolenta orice problema poate fi depasita. Pe scurt, asta isi propune metoda TRANSCEND care diferentiaza conflictul de violenta, identificand posibilitati de a transforma conflictele intr-un mod nonviolent si de a evita orice forma de violenta.

Viewpoints - Mihaela Sirbu, Teatrul fara Frontiere

Este o tehnica de improvizatie care ofera un vocabular pentru gindirea si crearea de miscare si gest. Viewpoints este o tehnica bazata pe miscare, prin care cei implicati invata sa asculte “cu tot corpul”, sa receptioneze si sa utilizeze tot ce se intimpla in jur. Acest lucru este extrem de benefic pentru performeri, deoarece augmenteaza creativitatea si abilitatea lor de a se conduce de partenerii de ”scena”, ii ajuta sa devina mai putin preocupati de sine, mai mult de ceilalti si sa creeze in colectiv.
 

Lista participantilor aprobati si pe lista de rezerva


Lista persoanelor aprobate pentru care se acopera costurile cu exceptia transportului (in ordinea alfabetica a prenumelui)  

Adina Enache    Centrul Educational de Resurse si Training
Adrian Suhanea    Organizatia Nationala Cercetasii Romaniei
Alexandra Alboiu    Carusel
Alexandru Ifrim    Asociatia Intercult Bucovina
Ariana Arsa    ASOCIATIA UTOPIA
Aurora Zamfir    Scoala Gimnaziala "Mihai Viteazul" Pucioasa
Bogdan Romanica    Dreams for Life
Carmen Dulgheriu    Colegiul National A.T. Laurian
Carmen  Parteni    Penitenciarul Vaslui
Catalina Bostan    Trupa de teatru ”Gong” Roman
Catalina Popa    Colegiul National "Vasile Alecsandri", Galati
Cristina Alina Vlasa    Centrul Regional de Resurse pentru Organizatii Neguvernamentale CENTRAS Constanta
Daniela Prisacariu    Asociatia ACCEPT
Danut-Adrian Dumbrava    Crucea Rosie Romana
Diana Preda    Asociatia Kleine Schule
Doina Popescu    Centrul Judetean de Resurse si de Asistenta Educationala (retras)
Eniko Gabor    Asociatia Zoldnap Egyesulet (Green Sun Association) (retras)
Georgel Vilsan    GRASP (Global Romanian Society of Young Professionals)
Guran Ramona Neagoe    De Dragul Artei
Ilie Nelu Cioata    Liceul Tehnologic Uricani/Fundatia Noi Orizonturi Lupeni
Ioana Rusu    Asociatia UMANIA - Forumul pentru Fuziune Sociala
Ionut Serban    Fundatia Ruhama
Ionut Andrei Craciun    Asociatia Vira
Lidia State    Fundatia Noi Oizonturi
Nicoleta Emacu    Centrul DIFAIN CSA Iasi (intrat de pe lista de rezerva) (retras)
Oana Mosoiu    Universitatea din Bucuresti - Departamentul de Stiintele Educatiei (retras)
Oana Rizescu    Create Yourself
Pamela Popa    Scoala Gimnaziala Pietroasa (intrat de pe lista de rezerva)
Raluca Gheorghes    Asociatia Green&Wild
Raluca Tripa    Asociatia pentru Relatii Comunitare
Raluca Istrate    Biblioteca Judeteana Satu Mare
Romeo Mosoiu    Ministerul Educatiei
Roxana Oprea     Biblioteca Judeteana "Christian Tell" Gorj
Ruxandra Oprica    Asociatia Community Aid Network Brasov (Reteaua CAN)
Simona David-Crisbasanu    Asociatia ROI
Teodora Delia Nicolae    Salvati Copiii Romania
Tina Turiceanu    Fundatia "Alaturi de voi" Romania, Organizatia Young Generation Trusesti
Visinel Costel Balan    DESENAM VIITORUL TAU

Locuri suplimentate pentru lista persoanelor aprobate pentru care se acopera costurile cu exceptia transportului (din lista de rezerva) 
1. Luiza Balaceanu    Centrul Romilor pentru Politici de Sanatate - Sastipen
2. Georgiana Andreea Stoia    Asociatia Komunitas
3. Sandra Horea    Asociatia Babel Education
4. Doru Dirjan    Go Free
5. Ramona Mihaela Istrate    Pro Civica Oltenia
6. Stelian Grigore    Team for Youth Association
 

Lista de rezerva - in ordinea prioritatii   

Rezerve pentru reprezentanti de organizatii:

Irina Barbu    Asociatia Andrei Craiova
Profir Nicoleta    Vocea Etnicilor Romani Basarabeni (VERB)
Erika Kramarik    Habitat for Humanity Cluj
Ioana Sandulescu    ADCS - Asociatia pentru Dialog, Cultura si Sport
Irina Georgescu    Asociatia Romano ButiQ
Anca  Hurubaru    Asociatia A.R.T. Fusion

Persoane aprobate care isi vor acoperi costurile de cazare, masa si transport (in ordinea alfabetica a prenumelui) 

Adriana Marchidanu    Asociatia „Centrul de Informare si Documentare pt. Integrare Europeana si Dezvoltare Durabila” Braila (retras)
Alina Ciotârnel    incubator107 (retras)
Cristina Dogaru    Bugetarii Veseli (retras)
Diana Fabiola Demian    fara (retras)

Diana-Stefana Arbanas    Scoala de Valori
Dumitrel Andrei Seitan    Asociatia Pro Democratia (retras)
Eugenia Ozunu    Asociatia Eurotunda
Fanica Luca    Fundatia pentru tineret Teleorman (retras)
Florin Badita    A.R.T. Fusion
Isabela Laura Serpe Lazar    Asociatia Hara - Centrul de Excelenta in Educatie Nonformala, Dezvoltare Personala si Formare Profesionala (retras)
Mariana Lulache    Asociatia Europeana a Cadrelor Didactice -Filiala Romania (AEDER ) din 2008 ( www.aeder.org) (retras)

Marina Stanciu    Grup informal de tineri/Curba de Cultura Rosia Montana
Mihaela Mursa    Societatea Studentilor Farmacisti Iasi
Mihaela Vechiu    Asociatia "Echipa Omenirii" ( www.echipaomenirii.ro )
Mihail Logofatu    Asociatia Tineretului Liber Mehedinti-Fundatia pentru Tineret Mehedinti (retras)

Adresa: Portita
Organizator: ANPCDEFP & FDSC
Persoane de contact: Andrei Popescu (andrei.popescu@anpcdefp.ro) si Vlad Dumitrescu (Vlad.Dumitrescu@fdsc.ro)
Relevant pentru programele: Tineret in Actiune

Commentarii

Nu exista comentarii.

Postati un comentariu

Calendar de evenimente
Harta evenimentelor