arhiva evenimente adauga propunerea ta

PhotoVoice & STREET SURVEY

Incepe la 27-09-2015 ora 10:00, se incheie la 08-10-2015 ora 15:00
Pucioasa, Jud. Dambovita
Creat de aurorazamfir4 la 30-09-2015, 16:40:42 / Editat de Irina Pilos la 01-10-2015, 5:03:31
Iti place? Da un
Placut de 1 persoane
1017 vizualizari
  Aceasta este o activitate complexă, în care am combinat PhotoVoice cu Street survey, în scopul de afla obiceiurile alimentare ale locuitorilor din oraşul nostru, Pucioasa.
   Activitatea desfăşurată sub umbrela ZEN 2015 a început deja pe 28 septembrie 2015, iar prima parte s-a încheiat cu succes (zicem noi!). Urmează Street survey, pe 9 octombrie 2015.
 
   Iată povestea, din perspectiva lui Andrei şi a lui Alex (13 ani):
 
   „În primul rând, adorăm să facem fotografii și avem spirit civic!
   Avem, de asemenea, competențe digitale; avem dispozitive moderne (smartphone-uri, aparate foto, tablete) şi ne place că avem posibilitatea de a le utiliza!
 
   De aceea, ne-am propus să încercăm / să adaptăm această metodă de educație non-formală, numită „PhotoVoice”. Am avut deja câteva ateliere de informare, față în față și prin intermediul Facebook (pentru că avem un grup închis și comunicăm de multe ori în acest fel). Îndrumătorii noștri ne-au indicat unele link-uri şi noi am citim mai multe informaţii despre această metodă.
 
   Ne-am fixat tema principală: „Locuitorii orașului nostru mănâncă sănătos?”
   Am văzut în jurul nostru multe situații de viață în care oamenii consumă alimente nesănătoase și am decis să facem fotografii timp de o săptămână. De asemenea, am ales să organizăm o expoziție publică, în care să expunem rezultatele muncii noastre. Am şi obținut un ajutor important de la Primăria oraşului Pucioasa, pentru că ni s-a permis să realizăm această expoziție în stradă, chiar în fața primăriei.
 
   După 3 întâlniri în care ne-am organizat în grupuri mici și ne-am împărtășit / asumat responsabilitățile, am început ședințele foto. Nu a fost așa de greu, pentru că putem vedea peste tot în jurul nostru oameni care cumpără și consumă alimente şi băuturi nesănătoase: la școală, în parc, pe stradă, chiar și acasă. Magazinul fast-food are întotdeauna clienţi, iar unii dintre ei sunt într-adevăr clienţi fideli!
   Am observat, de asemenea, şi aspecte pozitive și le-am imortalizat şi pe acelea.
   Deci, am făcut fotografii și apoi am împărtășit cu colegii rezultatele muncii noastre de o săptămână. Împreună cu îndrumătorii noştri, am decis care dintre ele sunt cele mai bune: se potrivesc cu tema, sunt clare și sunt semnificative pentru consecințele unei alimentaţii nesănătoase. În conformitate cu etica metodei, am estompat fețele persoanelor care apar în unele fotografii. Astfel, am optat pentru cele mai bune 22 de imagini.
   Pentru că am știut că nu vom avea suficient spațiu pentru o expoziție mare (pentru că am folosit un flipchart ca suport), ne-am decis să realizăm colaje, folosind pozele noastre.
 
   Următorul pas a fost să creăm mesajele potrivite, pentru a le aplica lângă aceste colaje. Mesajele trebuie să fie clare, dar nu atât de explicite, pentru că scopul este de a-i invita pe vizitatorii expoziției noastre să gândească și să extragă propria învățătură. Pe alocuri, mesajele au fost amuzante și chiar puţin ironice (de exemplu, „Educație? Vitamine? Stil de viaţă sănătos? Chipsuri = Lipsuri!”; sau: „Reţetă cu un efect garantat pentru obezitate și ... obtuzitate: alimente semipreparate + Cola + telefon + calculator; optional - o telecomandă”)!.
   Odată ce au fost stabilite mesajele, ne-am gândit cum să organizăm expoziția publică și când să o realizăm. Singura perioadă de timp liber a fost dimineața, înainte de începerea orelor (pentru că începem cursurile la ora 13). Am avut 2 expoziții: una cu aspecte ale alimentaţiei nesănătoase și una cu alimente sănătoase. Vizitatorii le-au studiat și apoi au ales care dintre aceste aspecte se potrivesc stilului lor de viaţă. Ei au marcat acest aspect prin lipirea unui mic Smiley pe flipchart-ul corespunzător.
 
   DAR, în timpul ultimei întâlniri cu echipa, a apărut ideea de a combina metoda PhotoVoice cu un sondaj în stradă, pentru a afla mai multe despre obiceiurile alimentare ale locuitorilor orașului nostru.
 
   Zis și făcut!
 
   Am stabilit împreună un număr de 6 întrebări, un eșalon de 50 de cetățeni și o oră pentru anchetă, ne-am distribuit rolurile şi responsabilităţile și acum... să mergem în stradă! :)”
Adresa: Bd. Trandafirilor, nr. 36
Organizator: ONG "Youth 4 All" şi Şcoala Gimnazială "Mihai Viteazul" Pucioasa
Persoane de contact: Aurora Zamfir, Violeta Bucur
Relevant pentru metodele: PhotoVoice

Commentarii

Nu exista comentarii.

Postati un comentariu

Calendar de evenimente
Harta evenimentelor