Limbajul grafic

Oricine poate face facilitare grafica!

Toata lumea cunoaste limbajul grafic! Tipul de grafica folosit pentru a facilita lucrul impreuna isi are originea in gesturi si imagini simple, cu inteles universal, si nu in desene care sa arate ca fotografiile. Daca cineva te-ar intreba daca va simtiti comfortabil gesticuland, pun pariu ca raspunsul ar fi “Da!”. 

Abilitatea de a desena este o abilitate ce poate fi antrenata! Adultii invata lucruri noi precum copiii, incercand si dandu-si seama de ce trebuie imbunatatit analizand rezultatele.

Limbajul grafic este alcatuit din forme simple. Este important sa intelegi formele de baza. De exemplu, ca muzician, inventia care a permis ca acestia sa poata canta la pian in diverse contexte, indiferent de granite culturale sau geografice, este standardizarea gamei de 8 tonuri. Nu este singurul fel in care poti notele, dar este unul foarte flexibil. Limbajul grafic poate avea acceasi flexibilitate.

Atunci cand incepi sa studiezi un proces, o buna intrebare este: Care sunt cele mai simple si fundamentale elemente? Asadar, cel mai simplu lucru pe care il poti face din punct de vedere grafic este sa pui creionul pe hartie si sa faci un punct. Cel mai probabil urmator pas este sa misti creionul si sa trasezi o linie, apoi o forma, cum ar fi triunghiul. Pot urma patrate, dreptunghiuri si, in cele din urma, sageti pline, formate prin alaturarea unui patrat/ dreptunghi si a unui triunghi.

Cu ceva practica ai putea transforma sageata in spirala si apoi ai ajunge sa construiesti un cerc. Acestea sunt formele de baza in desen si, daca te uiti indeajuns de mult la un obiect, poti recunoaste formele de baza din care este alcatuit.

simple shapes in drawing 1.gifsimple shapes in drawing 2.jpg


Daca esti cumva descurajat sa desenezi, incepe prin a te juca precum copiii, amintindu-ti ceea ce inseamna exprimare libera, fara a avea presiunea rezultatelor. Mai jos gasesti cateva site-uri care iti arata pas cu pas cum poti sa desenezi tot felul de lucruri:
http://discoverydoodles.com/tedmed
http://www.how-to-draw-cartoons-online.com/draw.html
http://makingartfun.com/htm/f-maf-art-library/basic-shapes-of-everything.htm

 

Limbajul din spatele facilitarii grafice

In limbajul vorbit, intelesul poate reiesi din diverse lucruri. Pozitia cuvantului in propozitie poate fi un indicator. O definitie generala ofera sprijin in legatura cu intelesul cuvantului. Dar, la un alt nivel, la nivelul experientei personale cu un cuvant, se afla ceea ce expertii numesc “conotatie”, generata de relatia noastra cu cuvantul respectiv. Asta inseamna ca intelesul unui cuvant este ancorat si in experientele noastre timpurii de viata, nu neaparat in regulile de gramatica. 

Daca te uiti la formele de baza in grafica, avand in minte cele povestite anterior, iti dai seama ca fiecare are o semnificatie aparte, care poate fi exploatata in facilitarea grafica.
- punctul inseamna “Uita-te la mine! Sunt diferit!”;
- linia inseamna “conectare”, “legatura” sau separare;
- unghiurile inseamna “schimbare brusca”, “schimbare activa”;
- patratele si dreptughiurile inseamna “organizare”; sunt exemplele perfecte pentru constructii, functii organizationale;
- sageata inseamna “dinamism”, “miscare”, “directie”;
- spirala inseamna “unitate dinamica”;
- cercurile inseamna “unitate”, “desavarsire”.

Ce poti sa faci cu aceste forme de baza in grafica?
 

1. Pictograme si ideograme

Un bun sfat atunci cand incepi ca facilitator grafic este sa desenezi imaginile care iti vin in minte atunci cand oamenii vorbesc. De exemplu, daca auzi:
- lucrurile sunt tergiversate, ne miscam ca un melc- desenezi un melc si poti ancora in cuvinte ce simbolizeaza melcul, cum ar fi un proces greoi;
- care este imaginea de ansamblu? Aici poti desena un semn mare de intrebare;
- de ce trebuie sa ne dezvoltam? O floare, un copac care ar simboliza cresterea.

Folosind formele de baza poti alcatui imagini care sa infatiseze lucruri concrete, cum ar fi un copac, o casa, un animal, etc. Acestea se numesc “pictograme”. De asemenea, poti crea imagini pentru lucruri simbolice, cum ar fi dragoste (cine nu stie inima rosie ca semn al dragostei?), risc, bogatie (semnul clasic al dolarului) care se numesc “ideograme”.

Vezi mai multe la: http://thenounproject.com/ 

2. Modele pentru organizare grafica

Ca facilitator grafic vei asculta si vei procesa multe tipuri de conversatie. Cum stii ce sa ancorezi grafic si cum sa iti organizezi desenul?

Un bun model de organizare si vizualizare grafica este harta. Asadar, cum facem o harta? Incepem cu un subiect in centrul paginii si putem adauga ramuri si subramuri pentru a arata legaturile si relatiile dintre subiectul central si ideile care apar pe masura ce grupul discuta/ lucreaza. Poti adauga energie hartii tale prin culoare, pictograme, ideograme sau scris diferit.

Harta este un instrument grozav atunci cand exploram toate posibilitatile in jurul unei idei centrale. De asemenea, este un model care permite generarea, cresterea unei idei atat cat ne dorim. Am putea sa ne gandim la o harta ca pornind de la o samanta si crescand pana la o gradina luxurianta.


Ca si facilitator grafic, poti folosi harta pentru sesiuni individuale sau de grup pentru a genera si organiza idei intr-o maniera amuzanta.

Vezi mai multe la: http://makingmaps.net/

 

Deci... la ce te ajuta pe tine facilitarea grafica?

O data ce pornesti in aceasta calatorie de a dezvolta si practica facilitarea grafica, iti vei consolida competentele de a:
- desena simplu si sugestiv;
- de a extrage intelesul unei conversatii;
- de a organiza informatii intr-un mod coerent, atractiv si, totodata, simplu de urmarit;
- de a facilita lucrul impreuna (planificare, luare decizii, prezentari) folosind ancore si modele vizuale.

Poza 3.jpg
Adaugat de andreea.buzec la 11-07-2013 18:07:46
Editat de nonformalii la 12-07-2013 4:29:01
Iti place? Da un
Placut de 4 persoane
12176 vizualizari
TOP