Origami si formele sale
Arta orientala a carui nume in traducere din limba japoneza inseamana plierea hartiei si care a aparut odata cu inventarea hartiei in China antica.
Si daca stati sa va ganditi cu siguranta aceasta arta va este destul de cunoscuta, ca doar cu totii am pliat un avion, o barcuta si poate o solnita… Da acesta este origami, insa la nivel performant poate insemna adevarate sculpturi in hartie. Sunt artisti care pot lucra la plierea unui model pana la o saptamana pentru intruchiparea unui animal sau personaj fantastic.
In origami clasic realizarea obiectului incepe cu un patrat de hartie care este pliat si impaturit in diferite moduri pana la obtinerea produsului finit, fara a taia sau lipi. In origami modern, unii artisti au explorat posibilitatile plierii unui cerc, triunghi sau chiar banala foaie de caiet pentru a obtine modele mai spectaculoase sau au folosit taiat, lipit si pliat hartia pentru a obtine modele mai usoare si accesibile incepatorilor.
Magia origami consta in metamorfozarea hartiei care devine dintr-un material banal un obiect decorativ sau un personaj. Iar toata aceasta magie se petrece la vedere, prin respectarea regulilor de indoire si astfel un patrat de hartie plat devine un obiect tridimensional.
De-a lungul timpului arta origami a evoluat si a capatat noi dimensiuni:
Origami in educatie
Aceasta arta a fost folosita ca metoda de educatie; mai intai in cadrul intim al familiei orientale unde in special bunicii le transmiteau nepotilor secretele plierii diferitelor jucarii origami, iar odata cu introducerea ei in Europa a fost preluata de educatori, invatatori si profesori si folosita pentru a-i ajuta sa isi dezvolte competente si abilitati, in special gandirea logica si strategica intocmai ca o arta martiala. Origami este o activitate ce implica folosirea ambelor maini, contribuind la imbunatatirea activitatii celor doua emisfere cerebrale si dezvoltand urmatoarele abilitati: viziunea in spatiu, memoria, concentrarea, coordonarea mana-ochi, abilitati motorii fine, gandirea logica, etc. Mai multe informatii despre beneficiile origami in educatie puteti afla aici.Origami matematica
In timpul procesului de pliere se creaza diferite unghiuri si forme geometrice astfel incat de-a lungul vremii origami a fost folosit pentru a sustine demonstratii matematice sau pentru a explica intr-o forma mai accesibila anumite teorii matematice (puteti urmari acest video). De asemeni aceasta apropiere dintre origami si matematica a sprijinit o serie de inovatii stiintifice, cercetatorii descoperind aplicatii ale artei origami in aeronautica, medicina, tehnologia comunicatilor, etc.Origami decorativ
Prin dimensiunea sa estetica, origami a captat interesul decoratorilor si artistilor din diferite colturi ale lumii. Daca in Evul Mediu mesele regale erau decorate cu obiecte origami din servete de masa- Joan Sallas a studiat si a reprodus o serie impresionanta de astfel de modele, in zilele noastre putem observa utilizarea origami cu rol decorativ in cele mai diferite contexte: abajururi origami, vaze inspirate din modele origami, plierea servetelelor, cutiilor, plicurilor, etc.De asemeni origami decorativ este folosit de catre artisti pentru a se exprima fie realizand modele ce incearca sa reproduca naturalul pana in cele mai mici detalii - sculpturi in hartie - , fie ansambland o serie de module pentru a crea modele deosebit de complexe, ori alaturarea unor modele origami pentru a crea un tablou/expozitie cu o anumita tema.
.

Adaugat de Andreea Vasilescu la 16-06-2013 8:37:06
Editat de Andreea Vasilescu la 20-06-2013 17:36:05
Editat de Andreea Vasilescu la 20-06-2013 17:36:05

Placut de 5 persoane
4363 vizualizari
TOP