adauga propunere

Reteaua oamenilor care vor sa invete tot timpul

Reteaua oamenilor care vor sa invete tot timpul Articol apărut în România Liberă pe 19 februarie 2013.
***

Rețeaua de Educație Nonformală creează contexte pentru educație

Rețeaua de Educație Nonformală a fost, pe parcursul anului 2012, parte a proiectului NONFORMAL, finanțat prinprogramul european „Învățare pe Toată Durata Vieții”, însă organizatorii (Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile,  Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale și Institutul de Știinte ale Educației) vor s-o mențină activă mult timp de-acum încolo.

„REN este o rețea de oameni care cred în învățarea pe tot parcursul vieții. Este un cadru pentru cooperare, schimb de idei și promovare a acesteia”, spune Miruna Covaci, una dintre persoanele care au gândit REN. „(Rețeaua) a avut un început, dar nu-i vedem un sfârșit.”

Prima oară s-au întâlnit la începutul lui 2012 vreo 30 de oameni din mai multe ONG-uri și instituții, ca să vorbească despre cum vor dezvolta Rețeaua. Erau conștienți că aveau nevoie de un context mai mare în care să învețe. Întâlnirea i-a ajutat să-și dea seama ce va face REN.

Rețeaua promovează principiul de bază al educației nonformale: „Oricine poate învăța. Oriunde. Tot timpul.” Ea este gândită ca un grup de instituții și organizații care fac educație nonformală, dar este deschisă și oamenilor fără asociații în spate.Nonformalii.ro este o platformă online, gândită tot în cadrul proiectului NONFORMAL, care va detalia pe parcursul anului ce înseamnă Rețeaua, ce evenimente vor organiza membrii ei, cum se poate intra și ce presupune asta: implicarea în Ziua Educației Nonformale ZEN, activități organizate nu doar în cadrul ONG-ului de care aparțin, ci și în alte comunități, încărcarea de materiale pe site).

REN vrea să integreze persoane noi din sfera educației, să se implice în dezbateri și să promoveze metodele de învățare (una dintre ele este Biblioteca Vie, care funcționează pe principiile unei biblioteci normale, numai că persoane sunt povestitori de experiențe pentru cei care le „le împrumută” – astfel se promovează respectul pentru drepturile omului).

„Ca să faci ca lucrurile dintr-o comunitate să continue dincolo de orice proiect”, crede Miruna, „trebuie să faci lucrurile împreună cu oamenii”. Membrii REN au organizat în 2012 peste 200 de activități de educație nonformală în 39 de județe, în cadrul ZEN.

Rețeaua a apărut pe fondul unor nevoi, cea mai importantă fiind conștientizarea importanței nonformalului în sistemul educațional.Proiectul a încercat să promoveze mai mult și cu mai mulți”, spune Miruna, „dezbaterile legate de educație nonformală sunt tot mai vizibile.”
REN își propune să includă toți actorii implicați în dezvoltarea educației nonformale din ONG-uri, scoli, institutii publice, biblioteci și altele. Rețeaua numără peste 70 de traineri sau alți pasionați și peste 30 de ONG-uri. Membrii ei își propunsă promoveze și în 2013 activităţile careimplică învăţarea nonformală - sociale, de mediu, culturale, de implicare comunitară sau şcolare.Tag-uri: retea educatie nonformala, REN, ziua educatiei nonformale
Propus de nonformalii la 25-02-2013 6:32:08
Editat de nonformalii la 25-02-2013 6:35:00
Istoric Reteaua oamenilor care vor sa invete tot timpul Modifica Reteaua oamenilor care vor sa invete tot timpul
Iti place? Da un
Placut de 2 persoane
4186 vizualizari

Commentarii

Nu exista comentarii.

Postati un comentariu