adauga propunere

Mai multe metode decat oricand la aceasta editie a laboratorului!

Mai multe metode decat oricand la aceasta editie a laboratorului! Numar record pentru editia din acest an a Laboratorului de Educatie Nonformala. Mai bine de 20 de metode vor anima spatiul laboratorului si vor conduce intr-un proces structurat de invatare pe cei care vor participa.

Mai jos o prezentare scurta a acestora plus persoanele si asociatiile care le propun:

Metodele din acest an si oamenii care le-au propus:


Abordarea critica a normei
- Irina Nita, Asociatia ACCEPT

Abordarea critica a normei prespune punerea sub lupa a normei si identificarea felului in care o anumita norma corespunde sau nu valorilor fundamentale ale unei persoane. Este o metoda care pune mai putin accent pe empatie si mai mult pe ceea ce pot face "eu" la nivel personal pentru ca sa ma pozitionez intr-un fel care este sanatos pentru mine si pentru semenii mei.

Animatie Socio-Educativa in contextul drepturilor omului - Romina Matei, Institutul Intercultural Timisoara

Animatia socio-educativa apare ca un mijloc de integrare si de adaptare, favorizeaza comunicarea, orienteaza energiile spre sarcini colective. Animatia apare ca o alternativa la actualul mod de realizare a educatiei care vine sa completeze formarea scolara, eventualele carente, reprezentand totodata un instrument de transmitere a culturii. Animatia ofera posibilitatea descoperirii unor noi stiluri, moduri de viata, avand o functie inovatoare prin insasi alternativa pe care o ofera. Mai multe informatii despre animatia socio-educativa gasesti in sectiunea dedicata AICI.

Appreciative Inquiry (AI) - Cosmin Catana, Asociatia Curba de Cultura

Metoda de studiu si schimbare a sistemelor sociale (comunitati, organizatii, grupuri) care sustine investigarea colectiva a celor mai bune rezultate si situatii din prezent si a cauzelor pozitive din trecut pentru a putea desemna un viitor posibil, pentru ca mai apoi sa genereze un design colectiv al viitorului dorit, design care este dorit colectiv de toti membrii comunitatii/ organizatiei/ grupului astfel incat sa nu genereze nevoia de metode de recompensare, coercitie sau convingere pentru implementarea schimbarii. AI foloseste doar investigarea pozitiva construind un nucleu pozitiv exclusiv pentru schimbare si dezvoltare.

Arta Povestirii (Storytelling) - Mihaela Cardu, Babel Education

Metoda Storytelling, denumita si Arta povestirii este o metoda ce porneste de la o poveste, un mesaj, o valoare, un principiu ce se doreste a fi transmis, nu pentru a fi copiat, ci pentru a fi inteles, explorat si apoi adaptat in maniera persoanal de fiecare ascultator in parte. Ea implica trei elemente esentiale: Povestea, Povestitorul si Publicul. Storytelling este o metoda participativa ce implica publicul in toate etapele. Mai multe informatii despre arta povestirii gasesti in sectiunea dedicata AICI.

Biblioteca Vie - Ana-Maria Gradinariu, Asociatia A.R.T. Fusion

Biblioteca Vie isi propune sa promoveze respectul pentru drepturile omului si demnitatea umana, sa atraga atentia asupra diversitatii in toate formele ei, sa stimuleze dialogul intre oameni. De ce acest dialog? Pentru ca de multe ori diferentele dintre oameni nu sunt valorificate ca fiind resurse, de cele mai multe ori aceste diferente duc la discriminare, suspiciune si respingere. Mai multe informatii despre biblioteca vie gasesti in sectiunea dedicata AICI.

Comunicare relationala - Rozalia Timar, Asociatia Pas Alternativ

Este o pedagogie a comunicarii. Scopul metodei este de a facilita relatii pline de viata si ecologice. Metoda se poate invata si transmite, pentru ca instrumentele ei pot fi folosite in mod concret  si pentru ca rezultatele aplicarii acestora sunt vizibile in viata de zi cu zi. Metoda invita pe fiecare la a se responsabiliza si la a actiona in congruent cu propriile nevoi fundamentale, cu dorintele profunde si cu valorile sale esentiale si in conformitate cu diferitele tipuri de "EU" care se manifesta in diferite contexte ("eu"-ul obiectiv, "eu"-ul observator, "eu"-ul vulnerabil sau "eu"-ul grandios) care este necesar sa fie gestionate in mod diferit.

Dans Contemporan - Andreea Novac, Centrul National al Dansului Bucuresti

Atelierul abordeaza corpul ca pe un spatiu deschis, de explorat, un spatiu capabil sa surprinda si sa se surprinda, scapand rutinei si obisnuintelor cotidiene. Metoda presupune atat antrenament fizic, ce are drept scop constientizarea si sensibilizarea corpului, pregatindu-l pentru noi descoperiri, cat si jocuri si improvizatii, concentrandu-ne pe spontaneitate si autenticitate, pentru a putea debloca propriile resorturi creative si pentru a se dezvolta capacitatea de a “vorbi” prin miscare.

Delivering Life - Andrei Tudose, DeliveringLife

Metoda consta in identificarea unor nevoi si provocarea unor evenimente memorabile prin care aceste nevoi sunt implinite. Este asemanator unui flash mob, diferenta constand in faptul ca este un eveniment care ii face pe spectatori actori si ii instiga la participare, scopul actiunii fiind unul de evidentiere a nevoilor existente in diferite comunitati sau grupuri sociale si constientizarea si sublinierea lor in fata celor care nu le observa.

Dezvoltarea abilitatilor de viata - Adriana Popescu, Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile

Este o metoda simpla prin care se alege o abilitate de viata de care grupul de participanti are cea mai mare nevoie pentru a si-o dezvolta si se creeaza un atelier care, prin exercitii si facilitare, ajuta participantii la achizitionarea abilitatii respective sau a unor cunostinte si comporamente concrete care pot duce la dezvoltarea abilitatii respective. Metoda poate fi folosita de la activitati scurte (ex. 90 minute) pana la programe complexe de dezvoltare a mai multor abilitati intr-o perioada mai lunga de timp.

Expozitie Vie - Andra Camelia Cordos, Asociatia Go Free

Este o metoda activa care promoveaza dialogul intre un grup preocupat de o problemă specifica si membrii unei comunitati, prin manifestari creative in spațiul public. In expoziția vie, spatiul public devine o ”galerie” deschisa, unde “exponatele” (initiatorii actiunii) prind viata, interacționand cu “vizitatorii” (membrii comunitatii) cu scopul de a transmite un mesaj de interes pentru comunitate. Mai multe informatii despre expozitia vie gasesti in sectiunea dedicata AICI.

Facilitare Grafica - Andreea Buzec, Fundatia Parteneri pentru Dezvoltare Locala

Facilitarea grafica este practica de a folosi cuvinte si imagini pentru a crea o harta conceptuala a conversatiei, inainte, in timpul sau dupa ce conversatia a avut loc. Presiunea, asteptarile sunt inca mari, dar munca este foarte distractiva! Astazi, scribul modern sau facilitatorul grafic captureaza ideile oamenilor folosind modele, metafore, harti vizuale pentru a-i ajuta sa isi clarifice ideile, sa se asculte si sa poata lua decizii atunci cand lucreaza impreuna. Mai multe informatii despre facilitarea grafica gasesti in sectiunea dedicata AICI.

Gamestorming - Luciana Bold-Popescu, Centrul Restart Deva

Favorizeaza intalnirea intre persoane sau intre grupuri si dezvoltarea capacitatilor de implicare si participare activa la viata publica prin activitati concepute sa ajute obtinerea de rezultate inovatoare, creative dar si favorizarea proceselor de dezvoltare personala si de autocunoastere (fiind axat pe  crearea unui spatiu propice gandirii inovative si creatoare). Gamestorming inseamna un set de exercitii care faciliteaza trairea unor experiente antrenante, relevante si secventiale ce promoveaza gasirea de solutii, dezvoltarea creativitatii, dezvoltarea aptitudinilor si incorporare a reflectiei. Gamestorming contine un set de instrumente menite sa rupa bariere, sa inlesneasca comunicarea si sa genereze noi idei, strategii si perspective. Este o colectie de metode care incurajeza angajamentul si creativitatea persoanelor/indivizilor, aducand structura si claritate in lucrul in echipa.

Jonglerie, Clovnerie si Teatru de strada - Loredana Helici, ONG Crispus Sibiu, Alexandra Tomescu, Asociatia A.R.T. Fusion

Jongleria, sau Flow Arts, este capacitatea unui individ de a produce tipare de forma si culoare controland unul sau mai multe obiecte in coordonatele spatiu-timp. Cu alte cuvinte este arta, desprinsa din artele circului si din ritualuri stravechi, de a crea o miscare fluida folosind obiecte in miscare. Participantii vor deprinde tehnici de baza in manuirea poi-urilor, a flowerstick-ului, a staff-ului si metodologia crearii unui flash-mob. clovneria si teatrul de strada sunt metode interactive de atragere ludica a publicului. Mai multe informatii despre clovnerie gasesti AICI, despre teatru de strada gasesti AICI, iar despre jonglerie gasesti AICI.

Percutie (Drumming) - Jean Baptiste Odobestianu, Asociatia Humains Profiles

Metoda se bazeaza pe improvizatie si creativitate. Aceasta face apel la abilitatea participantului de a se exprima si de a comunica prin sunete muzicale, de a improviza si crea prin intermediul unui obiect sonor. Muzica astfel creata poate fi uneori chiar o compozitie muzicala elaborata, dar cel mai adesea ea este o forma de meloterapie a carei valoare terapeutica rezida in expresia emotionala.

Stand-up Learning - Alisia Damian, Asociatia Creativ

Metoda inovatoare elaborata pentru a crea si oferi membrilor unei comunitati de practicieni [facilitatori de invatare nonformala] spatiu de manifestare, feedback si reflectie asupra instrumentelor create sau utilizate si a cotinuturilor livrate participantilor. Dinamica si flexibila permite eficientizarea procesului de invatare intre egali, prin accentul pe atitudine si mesaj pentru public.

Teatru de Improvizatie - Vlad Dumitrescu, Teatrul fara Frontiere

Abilitatile dobandite prin improvizatie servesc nu numai in domeniul profesional, ci si la imbunatatirea relatiilor cu cei din jur. Improvizatia ajuta participantii sa-si dezvolte spontaneitatea, imaginatia, intuitia si flexibilitatea, sa gandeasca pozitiv, sa capete incredere in ei insisi si sa-si consolideze relatiile cu cei din jur. Toate acestea se petrec intr-un mediu relaxat, lipsit de concurenţă, în care fiecare îşi poate explora latura artistică.

Teatru de Umbre - Andreea Iulia Vasilescu, Asociatia Culturala ASK ME

Este acea forma a artei spectacolului in care personajele dintr-un scenariu, prind viata prin jocul actorilor papusari cu o sursa de lumina si cu umbrele unor obiecte special create. El este o forma a teatrului de animatie, in care jocul de umbre si lumini in care complexitatea fortei de comunicare a imaginii face ca mesajele din textul initial sa capate noi sensuri metaforice, uneori greu de anticipat. Mai multe informatii despre teatru de umbre gasesti in sectiunea dedicata AICI.

Teatru Forum - Gabriela Dinu-Teodorescu, A.R.T. Fusion

In termeni teatrali, metoda implica un SPECTOR ce primeste locul ACTORULUI si care invadeaza PERSONAJUL si SCENA. Acesta va ocupa spatiul si va oferi solutii. Facand aceasta, SPECT-ACTORUL va realiza constient un act responsabil; scena fiind o reprezentatie a realitatii si fictiunii. Insa SPECT-ACTORUL nu este de natura fictiva. Exista si pe scena si in afara ei intr-o realitate duala. Intrument de interventie sociala, piesa de teatru se petrece astfel incat un grup de oameni schimbă idei si opinii, cauta impreuna solutii sau modele de actiune potrivite cu situatia prezentata in piesa. Mai multe informatii despre teatru forum gasesti in sectiunea dedicata AICI.

Teatru Labirint - Bogdan Nechifor, Compania de Teatru Labirint

Este o metoda performativa participativa care presupune implicarea directa a spectatorului in experienta propusa, prin parcurgerea unui traseu alcatuit dintr-o succesiune de momente dezvoltate in general pe o anumita tema. Acest proces interactiv si puternic senzorial produce o schimbare in modul de reprezentare a realitatii si de perceptie a propriei persoane, conducand la o noua constientizare a acesteia.

Viewpoints - Mihaela Sirbu, Teatrul fara Frontiere

Este o tehnica de improvizatie care ofera un vocabular pentru gindirea si crearea de miscare si gest. Viewpoints este o tehnica bazata pe miscare, prin care cei implicati invata sa asculte “cu tot corpul”, sa receptioneze si sa utilizeze tot ce se intimpla in jur. Acest lucru este extrem de benefic pentru performeri, deoarece augmenteaza creativitatea si abilitatea lor de a se conduce de partenerii de ”scena”, ii ajuta sa devina mai putin preocupati de sine, mai mult de ceilalti si sa creeze in colectiv.

Ziarul viu - Irina Stefanescu, FLUX Training and Consultancy si Sociodrama Centre Romania

Este o metoda de actiune inspirata din arta teatrala prin care, plecand de la presa si documente scrise, grupul isi alege povestea si o dezvolta prin metode teatrale, devenind constient de problematicile comune si creionand posibile solutii. Stimuleaza in acelasi timp actiunea sociala atat implicit cat si explicit inclusiv prin aplicarea de metode experimentale care folosesc multimedia.

 

Nu uita: Astazi este o zi buna pentru nonformal!

Eveniment organizat de Agentia Nationala pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale, finantat de Comisia Europeana prin programul Tineret in Actiune.
Mai multe informatii despre editia de anul trecut a Laboratorului gasesti AICI.


Tag-uri: laborator, nonformal, invatare nonformala
Propus de Andrei Popescu la 13-05-2014 13:19:38
Editat de Andrei Popescu la 15-05-2014 8:39:50
Istoric Mai multe metode decat oricand la aceasta editie a laboratorului! Modifica Mai multe metode decat oricand la aceasta editie a laboratorului!
Iti place? Da un
Placut de 1 persoane
5511 vizualizari

Commentarii

Nu exista comentarii.

Postati un comentariu