adauga propunere

Spiritul nonformal sa fie cu voi

Spiritul nonformal sa fie cu voi "Invatare, experimentare, descoperire, oboseala, lucruri noi....". Asa spun participantii la Laboratorul de anul acesta despre ziua din Laborator – marti – in care au avut ocazia sa experimenteze 9 metode noi: abordarea critica a normei, schimburi relationale, arta povestirii, teatru de umbre, facilitare grafica, delivering life, dar si metode mai jucause cum sunt jongleria si animatia socio-educativa in contextul drepturilor omului. Tot marti a avut loc si atelierul de drumming.
 
Prima pare a zilei a fost pentru invatarea unor noi abordari a normalitatii. Abordarea critica a normei a aratat participantilor ca e bine sa privim regulile critic si sa nu ne lasam gandirea incadrata de sabloane.
 
"Ne-a invatat sa vedem lucrurile critic. Am invatat sa folosesc aceasta abordare, pentru ca nu este o metoda, pe care o putem folosi in munca noastra si explicata oriunde. Am mai aflat ca e important ce spun si cum, sa ne controlam cumva cuvintele. Irina este geniala!"  - Oana, ART Fusion.
 
Pentru ca inainte sa ii cunoastem pe ceilalti si sa ii invatam ceva, e bine sa ne cunoastem si sa invatam lucruri despre noi; in paralel, a avut loc o portie de...Schimburi relationale. Rozalia Timar, de la Asociatia Pas Alternativ, le-a aratat celor care i-au vizitat atelierul ca relatiile sunt importante si e bine sa acordam atentie celor mai importante dintre ele.
"Mi-a placut la nebunie, am descoperit lucruri despre mine. Imi va fi mai greu sa aplic la inceput, dar in timp va deveni usor. Insa chiar vreau sa aplic". - Alex, Intercult Bucovina.
 
Arta povestirii, odata invatata, ajuta oamenii sa isi exprime problemele, dorintele, emotiile si sa creeeze povesti despre ei. Cel de-al treilea atelier a adus magia scrierii creative, iar Mihaela Cardu, de la Babel Education, a fost magicianul de serviciu.
 
"Mi s-a parut utila, a stimulat creativitatea. Mihaela a reusit sa ne poarte prin lumea copiilor, am reusit sa fim din nou copii. Metoda e utila atat pentru copii, cat si pentru adulti. O sa o folosesc cu liceeni si studenti si daca o sa am ocazia sa lucrez cu copiii, o sa prinda si mai bine. Intamplarile simple pot fi animate mai bine cu aceasta metoda si ei pot fi usor interesati." - Mihaela, Asociatia Studentilor Farmacisti din Iasi.
 
Arta si educatia fac casa buna si la Laboratorul de educatie nonformala de anul aceasta. Si daca de obicei, la un spectacol de teatru privim actorii pe scena, de data asta, la atelierul de Teatru de umbre, am invatat ca si umbrele pot juca. Si spectacolul lor spune foarte multe. Decupaje, recuzita, muzica, text, restul ingredientelor au fost la locul lor si au ajutat la pregatirea a doua spectacole pe care le-am urmarit cu totii joi.
 
"Ceva nou si foarte provocator, nu mai experimentasem niciodata. Intentionez sa o aplic la Craiova impreuna cu voluntarii de la Pro Civica Oltenia." - Ramona, Pro Civica Oltenia.
 
Ne plac nonformalul si neconventionalul. Asa ca am vrut sa vedem cum putem exprima vizual mesaje in training, pornind de la lucruri simple si intr-un mod cat mai creativ. Cea de-a doua parte a zilei a fost plina cu inca patru ateliere, iar cel de Facilitare grafica a fost nelipsit.
 
"Am niste lucruri utile pe care le pot folosi in training-uri. Nu-mi place sa folosesc proiectorul, folosesc mai mult flipchart-ul." - Lidia, Noi Orizonturi.
 
In valtoarea lucrurilor, uitam uneori de anumiti oameni, care desi nu ies in evidenta, rolul lor este important in desfasurarea lor. Andrei Tudose, de la DeliveringLife ne-a aratat cateva exemple prin care punem in valoare oamenii "nevazuti" din viata noastra. In atelier, am pregatit un mini-eveniment prin care oameni cu care ne intalnim zilnic, aici la Gura Portita, vor primi ceea ce noi credem ca se intampla rar sa primeasca. Evenimentul are loc joi si noi suntem entuziasmati deja.
"Mi s-a confirmat ca metoda este extraordinara. As putea sa aplic mai departe, dar depinde de grup. Metodologia este usor de aplicat, iar efectul - covarsitor. Planuiesc sa pun in aplicare una dintre metodele prezentate, este relaxanta si emotionanta. Cred ca merita facuta si in timpul liber de organizatii, mai ales ca nu necesita multe resurse si pregatire." – Alex, Intercult Bucovina.   
 
Nu e circ, e atelier si are poiuri, mingii, diablo si multe alte "jucarii". Atelierul de Jonglerie le-a aratat oamenilor, inca odata, ca joaca si nonformalul sunt buni prieteni si avem ce sa invatam din ele.
"Mi-a placut foarte mult si ma gandesc sa continui si acasa. Imi place ca pot sa aplic aceasta metoda la liceeni, pentru ca ei relationeaza foarte usor, metoda e foarte "catchy" si interesanta, e ceva nou, in trend. E clar ca pot face joculete pe tema asta. Ma gandeam sa-mi cumpar si eu materiale." - Raluca , ARC Romania, filiala din Cluj.
 
Invatare, invatare dar sa fie atmosfera animata! Iar atelierul de Animatie ne-a aratat si el ca in joaca se pot invata foarte multe.
 
"Prima data nu stiam ce se intampla, nu cunosteam conceptul. Mi-a placut dinamica prezentarii, energia transmisa, precum si modul cum s-au legat prietenii intre participanti. Am realizat ca de cele mai multe ori ignoram persoanele care au probleme, persoanele cu dizabilitati si incercam sa urmam un drum in viata intr-un mod independent. Nu-mi dadeam seama, dar am simtit acum pe propria piele." - Roxana, Biblioteca Judeteana "Christian Tell" din Gorj.
 
Seara s-a incheiat intr-un mod...ritmat. Cele 4 triburi de nonformali s-au intalnit pe plaja si la lumina focului, pe malul marii, au inaltat catre cer ritmuri de tobe, trambuline si alte instrumente. Prin Percutie am invatat sa ne conectam si sa cantam la unison. Si pentru ca atmosfera sa fie si mai magica, jongleriile cu foc au fost nelipsite.
 
Spiritul nonformal sa fie cu voi!


Propus de Andrei Popescu la 06-09-2013 5:49:34
Editat de Miruna la 12-09-2013 10:00:55
Istoric Spiritul nonformal sa fie cu voi Modifica Spiritul nonformal sa fie cu voi
Iti place? Da un
Placut de 5 persoane
3337 vizualizari

Commentarii

Nu exista comentarii.

Postati un comentariu