adauga propunere

Toleranta si altruismul - printre puterile cetatenilor in democratie

Toleranta si altruismul - printre puterile cetatenilor in democratie Zilele trecute am ieșit în stradă cu echipa Go Free, nu pentru a protesta, ci pentru a asculta care sunt puterile oamenilor în democrație. 
 
“Captain Citizen – photo session” așa cum l-am botezat înainte de a publica descrierea evenimentului pe nonformalii.ro, a fost primul din seria de trei evenimente organizate de Asociația Go Free în cadrul Săptămânii Europene a Tineretului, și, cred eu, acțiunea cu cel mai mare impact.

Pe la 11 dimineața ne-am adunat încet în Piața Unirii, deși în ultim moment am aflat că aprobarea ne-a fost dată pe altă locație decât cea pe care am solicitat-o inițial (“power to the people” ne-am zis). Planul era simplu: așteptăm să ajungă echipa noastră de la examene, amplasăm roll-up-ul și trepiedul în Piața Unirii, punem mâna pe catoane colorate și intrăm în discuții cu lumea care trece pe stradă.

Ne-am tot întrebat noi cum îi vom face pe oameni să stea la discuții cu noi și câți dintre ei vor dori să își facă fotografii cu puterea lor (scrisă în prealabil pe un carton). Surpriza a fost de partea noastră odată ce am început să intrăm în vorbă cu lumea: “Care este puterea dumneavoastră în democrație?” Votul, protestul, optimismul, altruismul, libertatea de exprimare, comunitatea, implicarea activă, scrisul, dreptul de a fi liber, egalitatea, toleranța, arta, pasiunea, inițiativa, răbdarea, pacea, progresul, non-discriminarea, libertatea de mișcare, oportunitățile, puterea de a alege între mai mullte opțiuni, ochii, valorile, cultura, creativitatea au fost doar câteva din răspunsurile pe care le-am primit.

Înainte de a primi aceste răspunsuri aproape fiecare persoană cu care m-am întâlnit în acea zi mi-a spus  „este prima dată când sunt întrebată acest lucru!” sau “nu m-am gândit niciodată la asta...cred că puterea mea este...” sau “pot să spun orice?” Da, putem! .

Trăim într-o democrație și asta ne dă dreptul și responsabilitatea de a ne folosi de puterile noastre. Dar puterea ta, în democrația noastră, care este?
 
Mai multe imagini de la eveniment sunt disponibile pe pagina de facebook a Asociației Go Free.


Tag-uri: asociatia Go Free, SET, cluj, democratie, implicare, putere, comunitate
Propus de andracordos la 04-06-2013 19:43:43
Editat de Laura la 05-06-2013 3:29:09
Istoric Toleranta si altruismul - printre puterile cetatenilor in democratie Modifica Toleranta si altruismul - printre puterile cetatenilor in democratie
Iti place? Da un
Placut de 2 persoane
3136 vizualizari

Commentarii

Nu exista comentarii.

Postati un comentariu